ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4250/2014 ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

 

 

    

                                                                            

Συνάδελφοι  -σες

 

     Η συμμετοχή μας στην Απεργία - Αποχή από την αυτοαξιολόγηση όπως είχε αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ ήταν πρωτόγνωρη και καθολική. Σε σύνολο 469 εργαζομένων που έλαβαν τα φύλλα αξιολόγησης  462 συνάδελφοι κατέθεσαν τα φύλλα αξιολόγησης  στο σωματείο 98,5 % και μόνο 7 τα συμπλήρωσαν. Ανάλογη αντίδραση είχαν οι υγειονομικοί στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας.

Αποτέλεσμα της καταλυτικής απάντηση μας, ήταν:

  • η ακύρωση της προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους αγώνες και ταυτόχρονα να εκφοβίσει τους εργαζόμενους,
  • η ακύρωση των χρονοδιαγραμμάτων της Κυβέρνησης [μεταφέρθηκαν για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο]
  • Να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση που είχαμε, πως <<αν η αντίδραση μας είναι καθολική [ποσοστά άνω του 90%] η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να θεωρήσει «την κατάθεση των φύλλων αξιολόγησης στο σύλλογο » ως πειθαρχικό παράπτωμα»>>. Γεγονός που  ουσιαστικά μας ΔΕΙΧΝΕΙ το δρόμο. Να συνεχίσουμε δηλαδή την ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία σχετικά με την αξιολόγηση,   με ενωτικό και καθολικό τρόπο,  μέχρι να καταργήσουμε  συνολικά το νόμο.

 

Ως προς την δικαστική διεκδίκηση:

  • «Η απόφαση του Εφετείου ερμήνευσε  περιοριστικά το Καταστατικό της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και θεώρησε  ότι «δεν προέβη το Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην κήρυξη της απεργίας,… αλλά ότι εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να προβεί σε αυτή…», και για αυτόν τον τυπικό λόγο το Εφετείο κήρυξε την απεργία – αποχή  «παράνομη». Έτσι όμως έδωσε το δικαίωμα -ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ- στην ΑΔΕΔΥ να την επαναπροκηρύξει από το Γενικό της Συμβούλιο. 
  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Εφετείο δεν ασχολήθηκε με τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί καταχρηστικότητας της συγκεκριμένης μορφής απεργιακής κινητοποίησης.
  • Τέλος σημαντικό για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας είναι ότι η απόφαση του Εφετείου ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση, η οποία προέβλεπε ότι απαιτείται απόφαση Συνεδρίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και αποδέχτηκε ως αρμόδιο όργανο το Γενικό Συμβούλιο, όπως εξάλλου προβλέπει και το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ.

 Οι παραπάνω εξελίξεις έφεραν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Απόδειξη αυτού είναι η κατάθεση  και ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία προώθησε  συμπληρωματικές διατάξεις με μοναδικό στόχο να παρακάμψει τα εμπόδια που της έχουμε προκαλέσει με τον αγώνα μας. Έτσι πχ την υποχρεωτικότητα της αυτοαξιολόγησης την μετέτρεψε  σε προαιρετική. Όμως κατά βάση η κυβέρνηση δεν άλλαξε  τίποτα στο περιεχόμενο και στους στόχους της αξιολόγησης, μένοντας  σταθερή στις δεσμεύσεις της,  να δημιουργήσει «δεξαμενή χιλιάδων απολύσεων». [δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η επιμονή της σε αυτή την μορφή αξιολόγησης ΜΟΝΟ για το έτος 2013 όταν βρισκόμαστε στο τέλος του 2014 και έχει αναγγελθεί ότι θα υπάρξει νέα μορφή αξιολόγησης].

Συνάδελφοι –ες

 Μέσα στο Σεπτέμβριο [15-30/9] περνάμε στη 2η φάση της αξιολόγησης, όπου θα ζητηθεί από τους  προϊστάμενους  των τμημάτων να δώσουν ατομικές εισηγήσεις αξιολόγησης για κάθε εργαζόμενο του τμήματος τους και θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο η 3η και τελική φάση της αξιολόγησης από τους διευθυντές.

   Έτσι η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με απόφαση της, καλεί τους Προϊστάμενους και Διευθυντές εργαζόμενους στο Δημόσιο,  να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα που τόσο ενθαρρυντικά ξεκίνησαν χιλιάδες εργαζόμενοι . Τους καλεί να μη εμπλακούν  σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης συμμετέχοντές στην «νέα» Απεργία-Αποχή.

    Εμείς ως ΔΣ του συλλόγου θεωρούμε δεδομένη και περήφανη την στάση του συνόλου των Προϊστάμενων  και Διευθυντών του νοσοκομείου μας. Ξέρουμε ότι θα  τιμήσουν  τη θέση και τη σχέση με τους εργαζόμενους, για τους οποίους είναι υπόλογοι και δεν θα δεχτούν να τους κατηγοριοποιήσουν με αυθαίρετο και πλασματικό τρόπο, ούτε να οδηγήσουν κάποιους από αυτούς στην απόλυση. [μιλάμε για τους ίδιους Εργαζόμενους που την ίδια ώρα τους ζητείται να υπερβάλουν εαυτό για να σταθεί όρθιο το νοσοκομείο].

  Στα πλαίσια αυτά το ΔΣ οργανώνει σύσκεψη Προϊστάμενων: τμήματος, τομέα και διεύθυνσης, στα γραφεία του συλλόγου την Τρίτη 9/9/2014 ώρα 12.00μβ με σκοπό να συντονιστεί καλλίτερα η αντίδρασή μας κατά την 2η φάση.  

 

ΣΤΗΝ  ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΑΠΕΧΟΥΜΕ

ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4250/2014 ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ