Απάντηση στο Δημοσίευμα του Εμπρός της 5-11-11 με θέμα «Στηρίξτε το νέο διοικητή»

Αγαπητό Εμπρός

Η παρέμβαση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ με την προτροπή «Στηρίξτε το νέο διοικητή» προς τους συλλόγους: Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου και Σύλλογο Εργαζομένων Νοσ.  Μυτιλήνης η οποία έρχεται ως απάντηση της Απόφασης της κοινής Γενικής  Συνέλευσης των δύο συλλόγων που διαμαρτύρονται για αυταρχισμό και ασφυκτικό κλίμα τρομοκράτησης από την μεριά της διοίκησης, είναι άστοχη, αντιδεοντολογική, συντεχνιακή, επικίνδυνη  και εργοδοτική, που κινείται στην αρρωστημένη και καταδικασμένη από το σύνολο των εργαζομένων συνδικαλιστική πρακτική  της διαπλοκής και της λογικής «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο.

§         Είναι άστοχη γιατί δεν εξετάζει τα καταγγελλόμενα αλλά πετάει την μπάλα στην εξέδρα..

§         Είναι αντιδεοντολογική γιατί μια ομοσπονδία που εδρεύει στην Αθήνα και δεν έχει την παραμικρή οργανωτική σχέση με τους δύο συλλόγους του νοσοκομείου παίρνει θέση για πράγματα που δεν γνωρίζει, και δεν την αφορούν.

§         Είναι συντεχνιακή γιατί δεν αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο ως σύνολο  υπηρεσιών, δραστηριοτήτων και  διευθύνσεων αλλά ως μία μόνο διάσταση, την Νοσηλευτική.

§         Είναι επικίνδυνη γιατί οι αναφορές ότι  «στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης υπήρχε ένα μεγάλο διοικητικό κενό στη Νοσηλευτική Υπηρεσία...και...επικράτηση ενός ομιχλώδους τοπίου σχετικά με τις νοσηλευτικές κλινικές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των υπαγομένων στη Νοσηλευτική Υπηρεσία...» πυροδοτούν θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο νοσοκομείο. Η ερμηνεία  των ομιχλωδών  αναφορών είναι «γιατί να ασκούν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλευτικά καθήκοντα οι ΔΕ Βοηθοί Νοσηλευτών;». Βεβαίως κάτι τέτοιο ισχύει και ισχύει ακριβώς γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός νοσηλευτών. Έτσι οι συνάδελφοι μας ΔΕ Β.Νοσ.  10ετίες τώρα ασκούν νοσηλευτικά καθήκοντα χωρίς να αμείβονται για αυτό, αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν θα έπρεπε να έχουν και το κυριότερο, επειδή η νοσηλευτική εκτός από επιστήμη είναι και τέχνη ( άρα μαθαίνετε με την συνεχή ενασχόληση) όλα αυτά τα χρόνια έχουν μάθει και κάνουν με απόλυτο επαγγελματισμό και υπευθυνότητα την δουλειά τους. Ρωτάμε λοιπόν την ΠΑΣΥΝΟ ποια τύχη θα είχε το νοσοκομείο αν αυτοί οι συνάδελφοι περιορίζονταν μόνο στα καθήκοντά τους; Η απάντηση είναι ότι θα επικρατούσε  το απόλυτο «μπλοκάρισμα». Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν θα ήταν καλλίτερα η νοσηλευτική φροντίδα να γίνονταν μόνο από νοσηλευτές με υψηλή εκπαίδευση όμως η νοσηλευτική ακόμα, βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο.  Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν ακόμα και πρακτικές νοσοκόμες γιατί το σύστημα θέλει το χρόνο του ώστε να προσαρμοστεί (σιγά-σιγά συνταξιοδοτούνται). Τέλος την αναφορά  «...για μεγάλο  διοικητικό κενό στη Νοσηλευτική Υπηρεσία» επειδή προσβάλει την προσπάθεια και τον αγώνα της προηγούμενης διευθύντριας προτιμάμε να την αφήσουμε ασχολίαστη, για να μην ρίξουμε άλλο λάδι στη φωτιά.

§         Είναι εργοδοτική γιατί ενώ η άσκηση τρομοκρατίας και αυταρχισμού εκδηλώθηκε και σε νοσηλευτές η ΠΑΣΥΝΟ  διαγράφει τα γεγονότα και αναλαμβάνει εργολαβικά να υποστηρίξει την διοίκηση.

 

Ας δούμε όμως ποια είναι  η ΠΑΣΥΝΟ. Είναι μια νοσηλευτική ομοσπονδία που στο όνομα της αναβάθμισης της νοσηλευτικής επιστήμης  έχει διασπάσει το υγειονομικό κίνημα κι έχει δημιουργήσει μια ιδιότυπη νοσηλευτική συνδικαλιστική ελίτ, που συναλλάσετε προνομιακά με υπουργούς υγείας και υγειονομικούς παράγοντες, αναπτύσσοντας συνδικαλισμό με προσωπικές στρατηγικές (μεταπτυχιακά, επιτροπές, διεθνή συνέδρια, αποσπάσεις κλπ).

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ στη Μυτιλήνη το 2004 δημιουργήθηκε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο μέλος της ΠΑΣΥΝΟ, ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Λέσβου, με περισσότερα από 100 μέλη. Βλέποντας οι νοσηλευτές όμως τα ΝΕΑ ΗΘΗ που ήθελαν να φέρουν, όσοι ηγούντο κεντρικά το εγχείρημα, διαγράφηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία, και παραιτήθηκε το ΔΣ. Και ενώ εδώ και 4 χρόνια δεν υπάρχει ΔΣ, δεν γίνονται εκλογές, συνεχίζουν να εμφανίζουν τον σύλλογο ΣΦΡΑΓΙΔΑ ως ενεργό.

Όσο για το σχόλιο «...ότι, από τις πληροφορίες που έχουμε, η σχέση της διοίκησης με τους νοσηλευτές βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο...» για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε πως ο διοικητής -όπως και προηγούμενες διοικήσεις-έχει εκφραστεί με θερμά λόγια για το έργο των νοσηλευτών, ότι αυτοί αποτελούν την ραχοκοκαλιά του συστήματος, όμως τα  λόγια δεν αρκούν και κυρίως η αναγνώριση δεν συνάδει με την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό.

 

Ζητούμε λοιπόν από τον διοικητή, να μην αναζητά την αναγνώριση και την υποστήριξη στους αμφιλεγόμενους συνδικαλιστές της ΠΑΣΥΝΟ, αλλά στους εργαζόμενους. Να εγκαταλείψει αυταρχικές λογικές και να συμβάλει στην κατεύθυνση παροχής υψηλού επιπέδου υγείας,  δωρεάν και δημόσιας. Σε αυτό τον δρόμο θα είμαστε συνοδοιπόροι.

 

Μυτιλήνη 16-11-11

Το ΔΣ  του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης